Muster on tähtis. Juhuslikult tuleb ka muster. Aga parem on, kui seda saab ise korraldada.

05 January 2008

Jälle lapid

Võtsin kuulda kogenenumate käsitöösõprade nõuandeid ja alustasin lappide venitamist juba varakult. Ja see oli hea, sest lõngaotste peitmine ja nööpnõeltega kinnitamine, aurutamine ja kuivatamine võittis kokku jube kaua aega.
Ja kõigepealt oli vaja teha venitusalus. Selleks õngitsesin riiuli tagant riiuli tagumise plaadi (raamtatud olid ta lahti surunud juba ammu), kiskusin naelad välja ja katsin ühekordse vatiinikihiga ja peale õmblesin vana valge voodilina. Õmblemisel tuli mulle appi mu viieaastane pojuke, kes vapralt terve sellel pildil näha oleva õmbluse ise ära tegi!Vaatasin, uurisin ja mõtlesin ja otsustasin varem näidatud puna-oranžid lapid ära jätta. Nad on heegeldatud ja seega erisuurused ja nad on täiesti vale värvi. Seega on praegusel hetkel valmis need 9 lappi ja puudu on veel 71. Värvideks jäävad need neli tooni - tume ja hele roheline, tume ja hele sinine. Mustrite ja tegumoodide osas ma koonerdada ei kavatse - lõbus peab olema!

4 comments:

Pesukaru said...

pärast pikka kaalumist heegeldatud ja kootud ruutude vahel valisin ka lõpuks kootud ruutude raamatu ja kui esimese sokipaari kallal katsetamine on lõpetatud, proovin teha lapitehnikas padjakatte.
aga rääki, et mis see venitamine kujutab endast, kuidas seda tehakse?

anna-liisa,
algaja käsitööline

Siiri-Liisi said...

selle venitamise kohta on põhjalik õpetus raamatu (kui Sul on "200 kootud ruutu") taga otsas.
Põhimõte on nii, et tuleb joonistada alusele õiges mõõdus ruudud, siis kinnitada lapid nööpnõeltega sinna külge, nad märjaks pritsida v aurutada ja lasta ära kuivada.

Teretulemast käsitööliste hulka :D

Pesukaru said...

aa, selge, ma pole veel toda raamatut uurida jõudnud eriti :P kuna ostsin samal ajal sokiraamatu ka (omast peast ei oska ma sedagi kududa), siis asusin esimese hooga kohe sokkide kallale.
need vähemasti näivad õnnestuvad, kand on juba ületatud ja pöiaosagi peaaegu valmis, ninaosa veel jäänud, nii et võib-olla tõesti varsti võib juba mind käsitööliste ridadesse arvama hakata :P

Anonymous said...

Nii vahva, et üks Anna-Lisa on leidnud sokid ja kudumisvardad! Nagu üks Kodukana umbes poolteist aastat tagasi leidis, eks ole!

Jube kenad lapid, eriti rohelised- ja eriti minu omadega vörreldes!
Mosss.... Miul nii nömmed kirjud!

Juba möödas